
ARTİKÜLASYON BOZUKLUĞU

ETKİLİ bir iletişimde bulunmak için net konuşmalısınız. Anlatmak istedikleriniz ilginç, hatta önemli olabilir; fakat sözcükleriniz kolay anlaşılmıyorsa, bunların çoğu kaybolacaktır. İnsanlar gerçekten anlamadıkları sözlerle motive edilemez. Bir kimsenin kolayca işitilebilen güçlü bir sesi olsa bile, gevşek bir telaffuzu varsa veya sözcükleri yuvarlıyorsa, söyledikleri insanları harekete geçirmez. İşiten için, sanki yabancı dilde, anlaşılmaz sözler söylüyor gibi olur.
Sesleri çıkarma işlemine artikülasyon denir. Bir kimsenin yaşına göre beklenen sesleri çıkarırken bazı sesleri atlaması, yerine başka ses koyması, sese eklemeler yapması veya sesleri çarpıtmasına da artikülasyon bozukluğu denir. Artikülasyon bozukluğu, konuşma seslerinin yanlış çıkarılması ya da belirli konuşma seslerinin hiç çıkarılamamasına bağlı olarak ortaya çıkan konuşma anlaşılırlığını etkileyen bir sorundur.
Konuşma pek çok organın ortak çalışması sonucu ortaya çıkan bir beceridir . Konuşma eğitiminde seslerin çıkartılmasından önce ,konuşma organlarının konuşmaya hazır hale getirilmesi çalışmalarının yapılmasında fayda vardır . Konuşma organlarını konuşmaya hazır hale getirdikten sonra çıkarılamayan seslerin çıkartılması aşamasına gelindiğinde her sese göre destek çalışmaları yapılır.
Artikülasyon bozukluğundaki konuşmayı şöyle örneklendirebiliriz.
Ses atlama: Kitap yerine itap, demet yerine emet, kapı yerine apı denir.
Yerine başka ses koyma: Arı yerine ayı, resim yerine yesim, şeker yerine çeker demek.
Ses eklemek: Ezber yerine bezber, elek yerine ellek, torba yerine toraba demek.
Sesleri çarpıtma: çocuk yerine çocak, kitap yerine kipap, duvar yerine tubar demek. Burada konuşma dilinde olmayan bir kelime söylenmektedir.
Yapılan değerlendirmeler göstermiştir ki,genellikle r , s, z, ş, k, t, ç, harflerinin söylenmesinde problem yaşanmaktadır.
Bu bozukluk yapılacak çalışmalarla düzelebilecek bir bozukluktur. Yapılacak çalışmaların süresi kişinin isteği, verilen egzersizleri uygulama sıklığı, kişinin sabrı, azmi ve uyumu ile doğru orantılıdır.